Doporučená, 2021

Redakce Choice

5 Skrytá nastavení Facebooku Měli byste změnit právě teď

Skandál Cambridge Analytica houpající se přes sociální média minulý týden, Facebook se dostal pod palbu mnoha lidí, s mnoha lidmi mazání jejich Facebook účty na protest. Smazání účtu na Facebooku je málo smysluplné, ale pokud se obáváte, že vaše osobní údaje jsou uloženy na Facebooku a poté jsou zneužity, zde je 5 nastavení na Facebooku, které byste měli změnit, aby bylo možné co nejmenší množství dat odstranit.

Zkontrolujte aplikace a služby

Nejdůležitější věcí, kterou byste měli udělat, pokud se snažíte zajistit, aby se vaše data rozdělila co nejméně, je kontrola aplikací a služeb, které jste připojili k účtu Facebook. To lze provést velmi snadno, ale nikdo to obvykle nedělá. Stačí se přihlásit k aplikacím, službám a webovým stránkám třetích stran s naším účtem na Facebooku, bez ohledu na to, jaká data shromažďují.

  • Jednoduše přejděte na „ Nastavení účtu “ a poté na „ Aplikace “.

  • Zde se zobrazí seznam aplikací, které jste připojili k účtu Facebook . Zkontrolujte je a odstraňte ty, které už nepoužíváte.

Po odebrání aplikací se zobrazí vyskakovací okno s informací, že aplikace může uchovávat data, která již shromáždila. To je něco, co nemůžete opravit, ale alespoň pokud odstraníte aplikaci, nebude v budoucnu schopna sbírat žádná další data, což je určitě výhra.

Omezit informace Přátelé Sdílet O vás

Jeden z nejpodivnějších a upřímně docela strašidelných věcí, které Facebook dělá, je to, že pokud váš přítel přistupuje na webovou stránku nebo aplikaci s jejich účtem na Facebooku, může webová stránka nebo aplikace skutečně získat přístup k vašim osobním údajům. Pokud to není strašidelné, nevím, co je. Naštěstí však existuje snadný způsob, jak se ujistit, že se tak nestane alespoň v budoucnu.

  • V „ Nastavení účtu “ a „ Aplikace “ se zobrazí sekce označená jako „ Aplikace Ostatní použití
  • V této sekci klikněte na položku Upravit.

  • Zrušte zaškrtnutí informací, které nechcete, aby Facebook sdílel webové stránky a služby, které používají vaši přátelé.

  • Po dokončení klikněte na položku Uložit změny a nastavíte.

Osobně jsem v tomto nastavení nezaškrtnul žádnou věc, ale pokud jste v pořádku, když sdílíte některé z vašich informací s webovými stránkami a aplikacemi, můžete si to nechat nezaškrtnuté.

Správa oprávnění k aplikacím

Facebook také přináší vlastní sadu aplikací včetně aplikace Facebook a aplikaci Messenger - dva z nejpopulárnějších způsobů přístupu na stránky sociálních médií na mobilu. Pokud používáte tyto (nebo obě) aplikace, měli byste určitě udělat následující věci:

Správa oprávnění pro aplikaci Facebook:

  • Přejděte do aplikace Informace pro aplikaci Facebook a klepněte na položku Oprávnění .

  • Zde zrušte zaškrtnutí políčka „ SMS “, „ Telefon “, „ Kontakty “ a „ Mikrofon “.

Můžete vlastně zrušit všechna oprávnění z aplikace Facebook a bude to fungovat, nicméně existuje několik kompromisů:

  • Bez oprávnění k ukládání vám aplikace Facebook nedovolí nahrávat média na Facebook nebo ukládat média z Facebooku do smartphonu.
  • Bez oprávnění k fotoaparátu a mikrofonu vám aplikace Facebook nedovolí používat „Kameru Facebook“ k natáčení a nahrávání příběhů na webových stránkách sociálních médií. Také by to nedovolilo aplikaci dělat cokoliv jiného, ​​co potřebuje používat fotoaparát v telefonu.

Správa oprávnění pro aplikaci Messenger:

  • Podobně, když instalujete Facebook Messenger do svého telefonu, ujistěte se, že nezapnete ' Text někdo v telefonu ', a ' Odeslat a přijmout SMS v Messenger '.

  • Také nepřidávejte své telefonní číslo do programu Messenger.

V případě, že jste se do těchto funkcí již přihlásili, můžete program Messenger z telefonu odinstalovat a znovu nainstalovat, abyste znovu získali stejné možnosti.

Omezení těchto oprávnění je důležité, protože to je přesně to, jak Facebook dostal přístup k historii volání lidí, protokolům zpráv a další - něco, o čem se lidé obávají (jak by měli být). Být vědomi oprávnění, která udělujete aplikaci, je snadný způsob, jak se vyhnout spoustě nočních můr v soukromí.

Ve skutečnosti, pokud jste zvědaví, zda Facebook má vaše kontakty nahrané na jeho servery, můžete skutečně zkontrolovat, že . Jednoduše přejděte na tento odkaz a uvidíte kontakty, které jste synchronizovali s Facebookem.

Kliknutím na tlačítko Smazat vše odstraníte kontakty ze serverů Facebooku.

Alternativně můžete přejít na „Nastavení účtu“ a poté kliknout na „Stáhnout kopii svých údajů na Facebooku“, abyste získali kopii všeho, co Facebook o vás ví. To není pro slabozraké a bude s největší pravděpodobností vyděsit.

Omezit druh reklam Facebook může zobrazit

Pokud jste uživatelem Facebooku, musíte si všimnout, jak Facebook vždy ví, jaký druh věcí by vás mohl zajímat, a zobrazuje reklamy související se stejnými věcmi. Měli jste pocit, že Facebook ví, co si prohlížíte na jiných webových stránkách? No, to ano. Pokud byste raději Facebook nesledoval vás po celém internetu, existuje několik věcí, které můžete udělat pro omezení druhu reklamy Zuckerberg může věci ve vašem krmivu.

  • V nastavení účtu klikněte na položku Reklamy.
  • Zde můžete své osobní údaje, které nechcete sdílet s inzerenty, vypnout.

  • Můžete také přepnout do kategorií a odebrat se z kategorií, s nimiž nechcete být spojeni.

Zatímco jste zde, existuje několik dalších věcí, které můžete změnit, abyste mohli dále kontrolovat druh reklam, které uvidíte, a omezit sledování služby Facebook na stonku:

  • Nastavte položku Reklamy se svými sociálními akcemi na hodnotu No One.
  • Nastavte možnost Reklamy na aplikacích a webových stránkách mimo společnosti Facebook na hodnotu Ne.
  • Nastavte také „Reklamy založené na vašem používání webových stránek a aplikací“ na „Ne“.

Některé další věci, které můžete udělat

Kromě toho existuje několik základních zásad, která je třeba dodržet, abyste zajistili, že nedovolíte aplikacím zbytečný přístup k vašim datům:

  • Nejprve se nepřihlaste na webové stránky třetích stran a služby pomocí účtu Facebook, pokud to není nezbytně nutné.
  • Pokud se přihlásíte ke svému účtu na Facebooku, zkontrolujte, zda máte přístup k údajům. Pokud něco vypadá fishy, ​​nezapište se přes Facebook.

Je to do značné míry vzhledem k tomu, že když používáte bezplatnou službu, je to určitě shromažďování údajů o vás . Tak společnosti, jako je Facebook a Google, dělají obrovský kus svých příjmů, a přestože těmto společnostem není možné zcela zabránit v shromažďování dat o vás, můžete alespoň omezit druh údajů, které mohou shromažďovat a mít alespoň určitou zdání soukromí dat ve vašem životě.

Stáhli jste si kopii svých údajů z Facebooku, abyste věděli, co o vás společnost ví? Vyděsilo z vás bejesus? Ujistěte se, že jste šířili slovo o ochraně osobních údajů tím, že budete sdílet tento článek se svými přáteli a rodinou, abyste jim pomohli mít určitou kontrolu nad údaji, které předávají společnostem, jako je Facebook, které pak tato data využívají ve svůj prospěch.

Top